Sverige Har Ett Sår

Sverige har ett sår. Ett infekterat sår som sliter isär samhället. Barn och unga skjuter ihjäl varandra. Sorgen sprider sig. Människor misstänkliggörs och hela områden skuldbeläggs. Utanförskapet växer. Generationer går förlorade.

Under valåret 2022 pratar alla om vapenvåldet, men vem lyssnar på dem som drabbas? När politiker och media sätter agendan handlar debatten om invandring, ”hårdare tag” och ”de där i förorten”. Vi har gjort en film tillsammans med några av dem som faktiskt har upplevt vapenvåldet på riktigt. Nu behöver vi din hjälp att sprida deras röster. 

Så här enkelt kan du bidra: 

 • Se filmen och lyssna på familjen Sinisalos och Shiraz berättelser. 
 • Ladda ner bilden till din mobil/dator. 
 • Dela bilden och länka till filmen på Instagram, Facebook, Twitter. Använd #SverigeHarEttSår.

Familjen Sinisalo

I januari 2016 skjuter någon bröderna Sinisalo utanför deras port i Akalla. Robin, 15, dör på plats. Alejandro, 21, överlever flera skott men blir allvarligt skadad. Lillasyster Diana, 13, är den som hittar bröderna efter skottlossningen. Mamma Carolina är i USA på bröllopsresa när hon får samtalet ingen förälder vill få. Sex år senare är ingen gärningsman gripen. 

Shiraz

Shiraz är i tolvårsåldern när han blir stämplad av polis och samhälle som grovt kriminell. För att leva upp till allas förväntningar blir våld och kriminalitet hans vardag. Tills den psykiska stressen och familjens oro blir för stor. 18 år gammal tar han ett beslut; lämna tidigare vänner och livsstil bakom sig och börja om.

Vad vi tror borde ändras i dialogen om vapenvåld:

 1. Genomföra en ny vapenamnesti för att minska antalet illegala vapen i samhället
 2. Ökade resurser till forskningsbaserad kunskap om vapenvåld i Sverige
 3. Beslutsfattare och myndigheter måste prioritera att ta fram en strategi som främjar barn, unga och vuxna i politiskt försummade områden. Fokus måste vara på att bryta utanförskapet.
 4. Insatser för drabbade områden måste ha människan i fokus, vara behovsbaserade och syfta till att minska utanförskapet.
 5. Sluta omedelbart med rasistisk stigmatisering i diskussioner om hela områden och kommuner
 6. Låt människor från politiskt försummade områden få bli rådgivare till myndigheter och beslutsfattare i frågor som rör utanförskap. Inrätta en haverikommission som samordnar myndigheternas insatser tillsammans med de människor som drabbas
 7. Politiker och myndigheter måste ta ansvar för sin retorik och förstå att de representerar alla människor i Sverige.
 8. Mediahus och nyhetskanaler måste ta ansvar för att inte stigmatisera människor baserad på deras bakgrund, bostadsort, religion eller annat när de förmedlar nyheter kring vapenvåld.

Ska vi få stopp på det dödliga vapenvåldet långsiktigt behövs det mer medmänsklighet, mindre ”hårdare tag”. Låt oss tillsammans visa makthavare att de som drabbats av vapenvåldet är en del av lösningen – inte bara en del av problemet. Vi kan inte läka utan att lyssna. 

Humanium metal

Humanium Metal är en del av den ideella och partipolitiskt obundna medlemsorganisationen IM – Individuell Människohjälp. Vi smälter ner beslagtagna illegala vapen till en ny råvara och säljer metallen till företag och konstnärer som förvandlar den tidigare dödliga metallen till produkter såsom klockor, smycken och konst.  Produkterna säljs till konsumenter och intäkterna går tillbaka till samhällen som är hårt drabbade av vapenvåld.

Syftet med projektet är att minska vapenvåldet i världen och bygga en global rörelse mot det samhällsförstörande vapenvåldet – och nu är det dags att också agera i Sverige.

Med #SverigeHarEttSår vill vi ge plats åt röster som annars inte får höras. På så sätt hoppas vi kunna styra debatten om hur vi stoppar vapenvåldet i en mer medmänsklig och konstruktiv riktning. Vi ser den här kampanjen som starten på en rörelse där människor kan enas bakom ett budskap – Sverige har ett sår – och på allvar börja ställa krav på makthavare att göra något åt det såret.  

Skip to toolbar