#Sverigeharettsår – drabbade får en röst i kampanj mot vapenvåld

Tonåringar ska gå i skola och planera för sin framtid och sitt vuxenliv. Tro på sig själva och på livet. Inte bli skjutna eller dödade. I kölvattnet av de senaste dagarnas händelser, med flera tonåringar som skjutits, och precis en månad efter valet inleder IM och Humanium Metal en kampanj mot vapenvåld.

Humanium Metal är ett initiativ av IM, Individuell Människohjälp, som förvandlar vapen till fredsmetall, för att med intäkterna kunna stötta våldsdrabbade samhällen.

Kampanjen #Sverigeharettsår inleds den 11 oktober. Den pågår under 24 timmar, i syfte att ändra narrativet om vapenvåld och låta de som drabbas hårdast komma till tals.

Målet är att få makthavare att börja tänka i andra termer än bara hårdare straff, för att läka det sår som finns i Sverige med de hundratals skjutningar som skett bara de senaste åren, och som både är ett resultat av och en orsak till såret.

Starka filmer med överlevare och avhoppare

Kampanjen kommer att synas överallt, framför allt i sociala medier och genom en kampanjsida som aktiveras den 11e oktober, humanium-metal.com/sverige-har-ett-sar, men även genom en debattartikel och på planscher och klistermärken på stan i åtta olika städer (Stockholm​, Göteborg​, Malmö​, Linköping, Lund​, Växjö​, Nyköping och Umeå).

Kampanjen serverar inga enkla lösningar men vill lyfta de grundorsaker till vapenvåld, och till att Sverige har ett sår, som alltför sällan nämns i den hårda retoriken. Som sociala orättvisor, otrygghet, ojämlikhet, fattigdom och rasism.

I några starka filmer får vi höra livsberättelser som säger mycket om vårt samhälle och som visar att det finns riktiga människor bakom brottsstatistik, våldsamma rubriker och de generaliserande tongångarna i debatten.

Så här säger Martin Nihlgård, IM:s generalsekreterare:

– Vi vill sprida kunskap om vapenvåldets orsaker såväl som konsekvenser. Det är också det Humanium Metal handlar om: att sprida fakta om och skapa medel till aktivister, överlevare och våldsdrabbade samhällen som behöver läka. Så bygger vi en fredlig framtid.

Detta vill IM med kampanjen:

  • Väcka frågan hur man åtgärdar problemet med vapenvåld med fakta, forskningsbaserade kunskaper och med resurser, istället för hård retorik, populistiska lösningar och ”vi och dom”-tänkande.
  • Lyfta vikten av att de som drabbas hårdast av vapenvåldet, de i försummade områden, får vara med i debatten och bidra till lösningar.
  • Få bort stigmatiseringen av människor i försummade områden.
  • Uppmana både politiker och media att släppa det stundvis uppskruvade och svartvita tonläget.
  • Att det skapas en haverikommission för att stoppa utvecklingen, en kommission som kan samordna myndigheter, civilsamhälle och vård i försummade områden.

– Vi måste alla börja lyssna mer! Bara så kan vi förstå de sår som leder till och skapas av vapenvåld, säger Martin Nihlgård.

IM och Humanium Metal hoppas att kampanjen blir starten på en rörelse mot vapenvåld.

– Vi hoppas att den ger nya perspektiv, och ringar på vattnet i debatten. Målet är att få makthavare att göra något åt Sveriges sår. I ett allt hårdare samhällsklimat är det också viktigt att påminna om vikten av medmänsklighet när man söker lösningar, säger Martin Nihlgård, IM.

Skip to toolbar